Administrar

Des que a mitjans de 2004 vaig descobrir el lamentable estat d'abandó en que es trobava aquest vaixell, no he parat de moure cel i terra per intentar que el miracle de la seva salvació es produís. No sé si la meva intervenció hi ha tengut res a veure, però el fet és que ara el "Miquel Caldentey" s'està restaurant a Narbona, França. El que sí sé és que les institucions mallorquines que se'n haurien d'haver preocupat sempre han mirat cap a un altra lloc: quan el futur de la goleta era més que incert, i ara que ja no ho és tant, els nostres responsables polítics podrien haver fet més,....però es veu que mirar pel bé de la Cultura -el patrimoni marítim n'és una de tantes expressions- no dóna gaires vots...

El Miquel Caldentey a "La Almudaina"

jrc | 17 Setembre, 2009 10:14

El passat dissabte 12 de setembre, tal i com estava previst, em vaig acostar fins a Sóller per a conèixer als amics de l'associació "França a la Vall de Sóller". Eric Roselló i alguns altres membres de l'associació m'esperàven a la paradeta que solen disposar els dissabtes a la plaça de la Constitució...

Em vaig dur una molt bona impressió de l'Eric, que em sembla és un bon i apassionat investigador. Vàrem intercanviar i posar en comú les informacions que cadascú teniem i que no tenia l'altre, amb lo que varem enriquir, tots dos, els nostres coneixements sobre el Miquel Caldentey. Va ser una primera presa de contacte ben interessant, que estic segur anirà donant els seus bons fruits.

Una de les suggerències que em va fer l'Eric va ser la consulta, a la biblioteca Joan March, de Palma, dels exemplars que allà es conserven del rotatiu "La Almudaina". Fa uns anys ja hi vaig cercar alguna notícia sobre l'avarada del pailebot, però com la meva informació sobre la data de l'event era errònia, ( va tenir lloc el 2 i no, com jo pensava fa dos anys, el 16 d'agost de 1916) no hi vag saber trobar el que cercava. Aquest cop va anar millor la cosa: vaig anar directament a l'exemplar de "La Almudaina" del 3 d'agost de 1916 i...voilà!!!..tot d'una hi vaig trobar la crònica de le benedicció del Miquel Caldentey. No ens aporta, aquest document, massa informació més de la que ja teniem fins ara, però em vaig alegrar de trobar-lo, i el vull compartir amb tots vosaltres. Diu així:

Bendición del “Miguel Caldentey”  Ayer tarde a las seis tuvo lugar en los astilleros del Mollet la bendición del nuevo pailebot Miguel Caldentey, propiedad del armador del mismo nombre y apellido. El Miguel Caldentey, perteneciente a la matrícula de Palma, ha sido construido en el plazo de tres meses en los astilleros del conocido industrial don Sebastián Llompart.El patrón del nuevo pailebot es don Cristóbal Vila y el primer viaje que realizará será de este puerto a Málaga, a donde llevará un cargamento de corteza de pino. Verificó la bendición el Ilmo. Señor obispo de Lérida Dr. Don José Miralles y Sbert, a quien acompañaban el Canónigo de nuestra Catedral M. I. señor don Antonio Sancho, su capellán de honor don Pedro Jaume y el Pbro. Don Antonio Bosch.Fueron los padrinos del buque el joven don Juan Caldentey, hermano del propietario del mismo, y la bella y distinguida señorita doña Bienvenida Moll, prima del mismo e hija de nuestro estimado amigo don Miguel. Al acto asistieron crecido número de invitados, entre los cuales anotamos a las señoras y señoritas siguientes:Doña Isabel Martorell de Moll, señoritas Isabel, Consuelo y Juana Moll, tías y primas del propietario; doña Teresa Trias, viuda de Trias, doña Carmen Guiscafré, viuda de Rosselló, señoritas Catalina Miralles, Margarita Llobera, Margarita Clar, Antonia Trias, Antonia Bordoy, Anita Palmer, María y Catalina Noguera, Fanny, Margarita y Carmen Rosselló; doña Paula Aguiló de Segura, doña Gertrudis Bonnin de Fuster, doña Mª Josefa Segura de Pomar, doña Josefa Humbert de Bonnin, doña María Fuster de Segura, doña Carmen Sampol de Puig, doña Catalina Moll de Rosselló; señoritas Catalina Segura, Juana, María, Carmen y Jerònima Triay y María Jaume. Asistieron también además del propietario y el constructor, los tíos de aquel don Miguel Moll y don Juan Caldentey y su hermano don Pedro; el comandante de Marina señor Costa, el presidente de la Junta de Obras del Puerto señor Casasnovas y el Secretario señor Canals, dos P. Mercedarios, los concejales señores Riutort, Llompart y Obrador, representantes de los diarios locales, el corresponsal de “El Día Gráfico” y otras personas. En la cubierta del Miguel Caldentey se montó una mesa adornada con flores, en torno de la cual tomaron asiento los invitados, que fueron obsequiados con un lunch.

Los señores Caldentey, Moll y Llompart recibieron muchas felicitaciones.

    En una propera entrada vos faré cinc cèntims dels resultats d'una altra "curolla investigadora" que em va pegar fa uns mesos, quan vaig saber que "La Vanguardia" havia posat la seva hemeroteca a l'abast de tots els internautes: cercar, als exemplars del rotatiu català de a partir del 3 d'agost de 1916, les possibles referències al Miquel Caldentey. En vaig trobar quasi un centenar fins el 1962, any en que s'interrompen, en aquest diari, les notícies sobre el vaixell. Però tot això vos ho contaré amb més detall, com dic, en una altra ocasió.Salut! 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS