Administrar

Des que a mitjans de 2004 vaig descobrir el lamentable estat d'abandó en que es trobava aquest vaixell, no he parat de moure cel i terra per intentar que el miracle de la seva salvació es produís. No sé si la meva intervenció hi ha tengut res a veure, però el fet és que ara el "Miquel Caldentey" s'està restaurant a Narbona, França. El que sí sé és que les institucions mallorquines que se'n haurien d'haver preocupat sempre han mirat cap a un altra lloc: quan el futur de la goleta era més que incert, i ara que ja no ho és tant, els nostres responsables polítics podrien haver fet més,....però es veu que mirar pel bé de la Cultura -el patrimoni marítim n'és una de tantes expressions- no dóna gaires vots...

Restauració o rèplica?

jrc | 11 Octubre, 2008 10:19

En un dels darrers posts plantejavem la qüestió de si el que s'està fent amb el Miquel Caldentey és una restauració o una rèplica. El debat va sorgir en la conversa que vaig mantenir amb Bartomeu Calafell, director general de La Mar de la Conselleria de Medi Ambient del Govern de la nostra Comunitat.

Idò bé. Fa uns dies l'amic Joan Sol va voler aportar, a través del seu blog , la seva opinió envers aquest tema. Pens que estic d'acord amb Joan quan diu, referint-se una visita que va fer al HMS Victory,  que aquell vaixell "no es va construir de zero, sinó que es va partir de la restauració del buc original. Per tant, no es pot dir que sigui una rèplica, un clon, una còpia de l’original. I, lògicament, l’única manera de conservar-lo com està és renovar tots aquells materials que es deterioren. L’important és que el HMS Victory s’hagi pogut conservar fins als nostres dies. I el mateix es pot dir del Miquel Caldentey, ja sigui una restauració o una rèplica el que hi fan, el cas és que el vaixell s’ha salvat de la destrucció."

Jo aniria més enllà i diria que l'actuació de que és objecte el Miquel Caldentey no és una rèplica en absolut. Al meu modest entendre, una rèplica seria la construcció partint de zero, com diu Joan, del vaixell que ens ocupa. Això no és així: el buc de la goleta és el mateix que es va construir fa 92 anys a Palma. Òbviament són molts els elements que s`han de fer nous -tota l'arboradura, que no és poc- però insisteixo en que des d'el moment que es faràn sobre el buc original hem de parlar de restauració, no de rèplica.

Joan Sol ens aporta un document ben interessant: el Manifest de Barcelona. El podeu consultar, traduït per Joan al català, al seu blog, El Mar és el Camí. Un altre cop gràcies, Joan, per la teva col·laboració.
 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS