Administrar

Des que a mitjans de 2004 vaig descobrir el lamentable estat d'abandó en que es trobava aquest vaixell, no he parat de moure cel i terra per intentar que el miracle de la seva salvació es produís. No sé si la meva intervenció hi ha tengut res a veure, però el fet és que ara el "Miquel Caldentey" s'està restaurant a Narbona, França. El que sí sé és que les institucions mallorquines que se'n haurien d'haver preocupat sempre han mirat cap a un altra lloc: quan el futur de la goleta era més que incert, i ara que ja no ho és tant, els nostres responsables polítics podrien haver fet més,....però es veu que mirar pel bé de la Cultura -el patrimoni marítim n'és una de tantes expressions- no dóna gaires vots...

Correspondència amb Catalina Julve, Consellera de Medi Ambient

jrc | 01 Agost, 2008 06:30

A l'últim post us parlava d'una carta que vaig remetre a Catalina Julve i de la contestació que ella em va adreçar a mi. Us reprodueixo aquí ambdues misives, per si us interessa...

La meva carta deia així:

Hble. Sra. Dª Catalina Julve

El meu nom és Jaume Rosselló, sóc fotògraf de premsa i amant de la mar i tot el que s’hi relaciona.

 Un important element del patrimoni cultural marítim i nàutic de la nostra illa es troba actualment essent restaurat a Narbonne, França, sota la protecció d’institucions gales, i deixada de la mà de les mallorquines, que en un moment determinat de l’anterior legislatura convingueren en que era imposible aquesta restauració. Es tracta de la goleta Miquel Caldentey, història de la qual sens dubte coneixeu. Aquest vaixell, avarat a Palma el 1916, és un del darrers testimonis de l’esplendor comercial marítim que la nostra terra visqué fins la primera meitat del segle XX. Des de les mitjanies dels setanta, en que feu el seu darrer viatge comercial, fins a principis de l’actual segle XXI, aquesta joia de la nàutica mallorquina va córrer diferents sorts, acabant abandonada en un fangar del port de Canet del Rosselló, fins que fa uns mesos fou rescatada i sotmesa a un procés de restauració que esdevindrà llarg en el temps. Un dia, en un futur no gaire llunyà, el Miquel Caldentey tornarà a solcar les aigües de la nostra mar Mediterrània. Sense voler caure en el xovinisme, consider lamentable que aquesta peça del nostre patrimoni es vegi oblidada per part de les nostres institucions i siguin mans alienes a les mateixes les que s’hagin de fer càrrec de la seva supervivencia. 

Som de la opinió, però, que encara no és massa tard. Mallorca podria recuperar una part del seu dret sobre aquest vaixell si el Consell de Mallorca s’implicàs i col·laboràs d’alguna manera amb les institucions franceses en el procés de restauració del Miquel Caldentey.

Fa cosa de mes i mitg, un servidor vaig tenir la oportunitat de visitar els responsables tècnics i polítics de la restauració de la goleta mallorquina. Louis Nivet, tinent batle de l’ajuntament de Port Vendres, municipi propietari del vaixell, em va deixar ben clar que des d’el Syndicat Mixte du Pailebot Miquel Caldentey, organisme creat per dur endavant la restauració, es tenen les portes obertes a qualsevol tipus de col·laboració per part d’institucions o entitats de l’àmbit del Països Catalans.

 

Seria ben trist que per part del Consell de Mallorca deixàssiu passar aquesta oportunitat de corregir un error del passat, i no intentàssiu arribar a un acord per a conseguir que el Miquel Caldentey, quan pugui navegar, visiti amb certa freqüència els ports de la nostra illa i fins hi tot hi pugui romandre per temporades.

Gràcies per la vostra atenció. Confio en la vostra sensibilitat envers el nostre patrimoni cultural i esper bones notícies per part vostra.

 JAUME ROSSELLÓ 

Y aquesta va ser la contestació de Julve (és així tal qual, inclosos els errors ortogràfics, gramaticals, sintàctics i d'altra casta que hi pugui haver):

Benvolgut Sr. Rosselló:

En primer lloc, voldria agrair-li la seva sensibilització envers al nostre patrimoni marítim, part tant important de la història de la nostra estimada illa de Mallorca.

Com vostè coneix bé, el Consell de Mallorca, en especial el departament de Medi Ambient mitjançant el taller de mestres d'aixa, ha demostrat en els darrers anys fer una bona feina per tal de recuperar i conservar el nostre patrimoni marítim flotant.

En aquesta línia de treball, un cop ens assabentàrem de la situació d'abandonament del pailebot Miquel Caldentey, ens interessàrem per l'estat delmateix, desplaçant personal tècnic i polític en el gener de 2008 a Canet (Fança), per veure l'embarcació i contactar amb els responsables del pailebot.

Un cop informats, pels anteriors propietaris dels drets legals de l'embarcació, l'ajuntament de Canet, de les dificultats materials i legals per a la seva restauració, oferirem la col·laboració del Consell de Mallorca per tal de que el Miquel Caldentey no es perdés de forma definitiva i, facilitàrem als responsables de l'ajuntament, còpia dels documents i fotografies de què disposàvem.

Ara, segons sembla, l'embarcació a passat a altres mans, i veiem amb satisfacció, que hi ha la voluntat de restaurar-la. Tal i com férem en el passat, estem disposats a estudiar les peticions que se'ns puguin fer arribar per a col·laborar en la seva restauraciò.

Ara bé, el pas imprescindible per a poder valorar els termes d'aquesta col·laboració, és que els responsables legals, els titulars dels drets de l'embarcació, facin una petició formal al departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca, per veure en quins aspectes es pot desenvolupar aquesta col·lboració.

Sense cap altre particular, aprofito l'avinentesa per saludar-vos molt atentament,

Catalina Julve i Caldentey

Consellera executiva de Medi Ambient

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS