Administrar

Des que a mitjans de 2004 vaig descobrir el lamentable estat d'abandó en que es trobava aquest vaixell, no he parat de moure cel i terra per intentar que el miracle de la seva salvació es produís. No sé si la meva intervenció hi ha tengut res a veure, però el fet és que ara el "Miquel Caldentey" s'està restaurant a Narbona, França. El que sí sé és que les institucions mallorquines que se'n haurien d'haver preocupat sempre han mirat cap a un altra lloc: quan el futur de la goleta era més que incert, i ara que ja no ho és tant, els nostres responsables polítics podrien haver fet més,....però es veu que mirar pel bé de la Cultura -el patrimoni marítim n'és una de tantes expressions- no dóna gaires vots...

Una mica d'història (II)

jrc | 27 Juliol, 2008 10:39

Primeres actuacions

En 2001 els membres de l'associació "Sauvons l'Ideal", creada per dur endavant la restauració d'un sardinal d'aquest nom, descobreixen el lamentable estat en que es troba el Miquel Caldentey i, encapçalats pels seu secretari general, Gildas Girodeau, inicien la seva campanya particular per intentar salvar la goleta. Exigeixen de l'ajuntament de Canet l'engegament d'un projecte de restauració, interpel·lant també al govern francès com a responsable del vaixell, ja que l'havia declarat Monument Històric.

       G. Girodeau a Canet. Gener 2005

Arran de la publicació, el 22 de maig de 2005, d'un extens reportatge sobre la situació del Miquel Caldentey a les pàgines del "Diario de Mallorca", alguns polítics de l'oposició (el govern estava en mans del Partit Popular, amb Jaume Matas al front) varen sol·licitar la intervenció de les institucions mallorquines, en el sentit de la seva col·laboració amb les franceses per tal de posar en marxa un procès de recuperació de la goleta.

En una entrevista publicada en el mateix rotatiu, el 5 de setembre del mateix 2005, el aleshores diputat socialista al parlament francès Henri Sicre advocava per aquesta possibilitat, adduint que un projecte engegat per institucions de diferents països europeus comptaria amb les corresponents subvencions i així el vaixell, en estar en condicions de navegar, podria visitar les Illes Balears i fins i tot estar-s'hi llargues temporades, és a dir, es faria un ús compartit del Miquel Caldentey entre nordcatalans i mallorquins.

      Henri Sicre a Canet. Setembre 2005

   Un servidor a Canet. Setembre 2005

El 13 de desembre de 2005 el Miquel Caldentey va ser extret del fangar que l'empresonava, però no amb la intenció d'esser restaurat, sino simplement per que feia nosa per a les imminents obres d'ampliació del port de Canet. Aleshores la situació de la goleta, lluny de millorar, va esdevenir més compromesa, ja que a partir d'aquell moment ocupava un espai a la drassana a on es va traslladar, el que implicava una despesa de diners: si no s'actuava amb celeritat, el vaixell hauria d'esser, finalment, destruït.

El Miquel Caldentey a la drassana on fou traslladat el desembre de 2005 (foto: CPIE)

A Mallorca alguns partits polítics amb representació institucional, concretament el Partit Socialista de Mallorca i Esquerra Unida, insistien en la necessitat d'una actuació urgent, però des d'el Consell de Mallorca, institució competent en aquesta matèria, i concretament des de la Conselleria de Medi Ambient, en aquell moment encapçalada per Miquel Àngel Borras (Unió Mallorquina), sempre es desentengueren del problema, al·legant la impossibilitat de la recuperació del vaixell, conclusió extreta d'una visita que tècnics i polítics de la institució feren a Canet el 25 de gener de 2006, per tal d'inspeccionar la goleta. Aquesta conclusió, com s'ha demostrat amb el pas del temps, era errònia (recordau que en aquests moments el Miquel Caldentey es troba en procés de restauració). Tot i així, actualment el Consell de Mallorca segueix mostran l'espatlla a la situació i no fa cap passa per intentar col·laborar en el projecte de restauració del vaixell, que en el pròxim i darrer lliurament d'aquesta història us explicaré com es va arribar a posar en marxa.

  Mascaró de proa del Miquel Caldentey (foto: G. Girodeau)

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS